Snæfellsnes Peninsula

Op 11 juni, onze laatste volle dag in IJsland, zijn Bram en ik met een bustour naar Snæfellsnes Peninsula geweest. Snæfellsnes is een soort uitsteeksel aan de noordwestkant van IJsland. Snæfell kan worden vertaald als sneeuwberg en nes is een uitsteeksel, wat dan weer aan het Zweedse woord voor neus doet denken. Op de Snæfellsjökull glacier ligt dan ook het hele jaar sneeuw. Om hier naartoe te komen moet je echter wel een ander soort voertuig hebben, maar het landschap is sowieso omringt door vele andere bergen. Het was heel anders dan onze vorige tour,, die toch wat meer toeristisch was. Bij deze tour ging je echt de natuur in en moest je pittige wandelingen maken over rotsen om op bepaalde plekken te komen, bijvoorbeeld bij de diverse watervallen waar we zijn gestopt. Ze waren minder groot dan de waterval waar we tijdens onze andere tour zijn geweest, maar je kon er wel dichterbij komen.

Ook zijn we op twee stranden geweest, waar de golven zorgen voor mooie rotsformaties en waar je dicht bij de eenden kan komen. Je ziet ze en hoort ze in de eerste video.

Djúpalónssandur is een helemaal zwart strand waar de overblijfselen van een oud schip nog op het strand liggen. Er liggen vier grote stenen, variërend in gewicht van 23 tot meer dan 150 kilo, die werden gebruikt om de sterkste bemanning voor vissersboten uit te kiezen. Als je de zwaarste steen op kon tillen, kreeg je daar ook naar betaald. Er lagen echter zoveel stenen dat het nogal moeilijk te zien was welke nou die vier grote stenen waren. We hebben natuurlijk wel wat mooie kleinere stenen meegenomen. Het hotelpersoneel in IJsland klaagt trouwens blijkbaar over het aantal stenen dat mensen meenemen en vervolgens in hun hotelkamer achterlaten, dus dat hebben wij maar niet gedaan. In de tweede video zie je de golven op dit strand en hoor je hoe hard ze klinken. komen.

Onze lunch kregen we op een paardenboerderij, waar een stuk of 50 paarden in de wei liepen, allemaal om op te rijden. IJslandse paarden zijn erg vriendelijk en kunnen, ondanks dat ze niet zo groot zijn, relatief veel gewicht dragen. De eigenaren hadden van hun huiskamer een soort restaurantje gemaakt, wat een huiselijke sfeer gaf. Een oude dame kookte voor ons een heerlijke maaltijd van vers gevangen vis, aardappels en salade. Het bezoek deed me erg denken aan de keren dat ik in Zweden ben geweest: het eten, de geur in huis, en de gewoonten, bijvoorbeeld om je schoenen uit te doen als je bij iemand thuis komt. Mijn theorie was altijd dat dat is vanwege de sneeuw. Je wilt natuurlijk niet dat je gasten met besneeuwde schoenen door je huis gaan lopen :) Geen idee of het klopt.

Verder zijn we bij de Buðarkirkja geweest, een kerk gelegen in een lavaveld die helemaal zwart geschilderd is. Kerken werden vroeger veel gebouwd in de omgeving, want als je een kerk op je land bouwde kon je daar belastinggeld mee opstrijken.

De tour duurde een hele dag, maar is zeker een aanrader als je van de natuur en van pittige wandelingen houdt.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Tips voor de zomer

Mijn laatste dag in Brno

Brno update