Back2School

Helaas jongens, de zomervakantie loopt weer op zijn einde en voor veel mensen betekent dit een nieuw studiejaar. Wil jij dit jaar het beste uit je studie halen? Lees dan snel verder.

 

Documenten toegankelijk maken

 

Allereerst een tip voor als je een visuele beperking hebt. Tijdens je studie zul je wellicht veel te maken krijgen met bestanden die niet of moeilijk leesbaar zijn. Hiervoor kun je de site zamzar.com gebruiken, waarmee je allerlei soorten bestanden kunt converteren naar een ander bestandstype. Niet alleen pdf-bestanden, maar bijvoorbeeld ook de PowerPointpresentaties van je docenten. Je kunt ze bijvoorbeeld converteren naar Word of txt, zodat ze wellicht makkelijker leesbaar zijn en je ze kunt bewerken.

 

Ook zul je wellicht met medestudenten samen aan documenten moeten werken. Google Docs is heel eenvoudig toegankelijk te maken.

Ga naar docs.google.com en open een document. De documenten in de lijst die je krijgt zijn niet gelabeld, dus je moet even uitproberen waar je op moet klikken. Is je document geopend, dan kom je met alt+shift+f in de menubalk, waar onder ‘file’ heel handige opties staan om je document met anderen te delen en te publiceren. Maar eerst moet je het document toegankelijk maken. Geen zorgen, dit hoef je maar één keer te doen, daarna staat het goed voor alle documenten die je daarna opent.

Ga naar tools > accessibility settings en kijk of de opties 'turn on screen reader support' en 'turn on braille support' aan staan. Is dit niet het geval, vink dan eerst één van de opties aan, druk op 'ok' en herhaal dit met de andere optie. Op de één of andere manier werkt het niet als je ze allebei tegelijk aanvinkt. Ook handig in Google Docs, je hoeft je document niet op te slaan, dat gebeurt automatisch.

  

Een planning maken

 

Na dit enigszins technische verhaal volgen er nu wat algemene studietips waar ik zelf veel aan heb gehad. Allereerst,  het maken van een planning. Maak aan het begin van de week een lijst met alles wat je die week moet doen en/of maak aan het eind van elke dag een lijst voor de volgende dag. Let erop dat er niet te veel op je lijst staat, het moet haalbaar blijven, anders ga je je alleen maar schuldig voelen over wat je niet hebt gedaan. Het is beter om een minder uitgebreide planning te maken en de tijd die je overhoudt te gebruiken voor extra dingen.

 

Gefocust blijven

 

Als je snel afgeleid raakt tijdens het leren voor bijvoorbeeld een tentamen, bouw in je dag dan een moment van deep focus in. Zet ongeveer 2 tot 4 uur je telefoon uit en zorg dat je compleet gefocust bent op je werk. Zorg wel dat je elke dag een tijdslimiet stelt waarin je werkt. Ook hier kun je een periode van deep focus inbouwen. Op die manier voel je je niet schuldig als je de overige tijd met andere dingen bezig bent.

 

Informatie verwerken

 

Om termen te kunnen blijven herinneren, werkt het goed om deze te koppelen aan een metafoor, bijvoorbeeld woorden of geluiden. Waar doet het je aan denken? Bedenk bijvoorbeeld een verhaal bij een idee en probeer er steeds dingen bij te verzinnen die ermee te maken hebben. Je kunt een computerfunctie, bijvoorbeeld een handige site om bestanden te formatteren ;) visualiseren met een puntenslijper of je kunt economische termen onthouden door een verhaal te bedenken over iemand die iets koopt of verkoopt.

Spendeer er echter niet te veel tijd aan, want het belangrijkste is uiteindelijk dat je het idee begrijpt. Verzin ze tijdens het studeren, maar besteed niet te veel tijd om al je metaforen op te schrijven.

 

Informatie verwerken tijdens het lezen werkt het beste door aantekeningen te maken in je eigen woorden. Schrijf bijvoorbeeld van elke paragraaf op wat er gezegd is. Door het in je eigen woorden op te schrijven ga je dieper nadenken over de betekenis van wat er gezegd is. Het voegt nauwelijks iets toe als je tijdens het lezen alleen maar markeert wat belangrijk is, want je reproduceert de informatie dan niet.

 

Veel succes voor wie het komende jaar weer in de schoolbanken zit en bedankt voor het lezen van mijn blog. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Tips voor de zomer

Mijn laatste dag in Brno

Brno update