Tips voor de zomer

Het weer is alweer lekker zomers. Ga jij dit jaar lekker op vakantie? Vorige zomer schreef ik een artikel met handige tips voor de zomer. Deze heb ik uitgebreid, dus lees snel verder. Sommige tips zijn vooral handig als je weinig of niets ziet.

 

Hoe kom je op je reisbestemming?

 

Alleen reizen is goed te doen als je weinig ziet. Zowel wanneer je met de trein binnen of buiten Nederland reist, als wanneer je met het vliegtuig reist, kun je assistentie krijgen tijdens het reizen. Dit kun je aanvragen bij de NS of de luchtvaartmaatschappij waar je mee reist. De assistent begeleidt je naar je trein of vliegtuig en zorgt dat er iemand klaar staat als je op je bestemming of bij je overstap bent aangekomen. Deze persoon kan je vervolgens begeleiden naar een volgend vervoermiddel of naar de plek waar je wordt opgehaald.

Zelf heb ik inmiddels ook een aantal keer met de Flixbus gereisd. Hier kun je geen reisassistentie voor krijgen, maar men is doorgaans wel behulpzaam. Vaak helpt de chauffeur je met het opbergen van je koffer en brengt hij je naar je zitplaats. Het is natuurlijk minder snel en minder comfortabel dan bijvoorbeeld vliegen, maar het voordeel is dat het een stuk goedkoper is en dat je geen lange wachttijden hebt. Je kunt gewoon instappen, zonder dat je door allerlei beveiliging moet. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat je bagage kwijt raakt.

 

Je spullen terugvinden

 

Zorg dat je je spullen, zoals koffers en tassen goed herkenbaar voor jezelf maakt, door er bijvoorbeeld een sleutelhanger aan te hangen. Dit zou ik echter niet aanraden als je koffer in het ruimbagage van een vliegtuig gaat. Dan is iets als gekleurde lintjes eraan hangen een betere optie. Als je dan hulp nodig hebt bij het zoeken naar je koffer, kun je duidelijk beschrijven hoe deze eruitziet.

Verder kun je gebruik maken van airtags. Dit zijn kleine apparaatjes van bijvoorbeeld Apple die je aan je tas of sleutelbos kunt hangen. Door deze te zoeken via een app op je telefoon, zendt de airtag een geluid uit, waardoor je je spullen terug kunt vinden als deze in de buurt zijn.

Ook wanneer je lekker bent gaan zwemmen kan het een uitdaging zijn om je spullen terug te vinden, vooral als je allemaal niet goed ziet. Hiervoor zijn een aantal oplossingen:

- Leg je spullen neer op een goed herkenbare plek, of op een plek die andere mensen ook makkelijk kunnen vinden. Mocht je dan iemand anders op het strand om hulp willen vragen, dan kun je uitleggen waar je ongeveer moet zijn. Hiervoor is het ook belangrijk dat je ongeveer weet hoe je spullen eruitzien.

- Als je een waterdichte Apple Watch hebt, en je vind het geen probleem om je telefoon mee naar het strand of zwembad te nemen, kun je via je Apple Watch een signaal naar je telefoon sturen om deze terug te vinden. Dit kun je ook met Airtags doen. Je zegt dan tegen Siri 'zoek mijn iPhone' of 'zoek <naam van je airtag>" en je apparaat zendt een signaal uit. Ook hiervoor moet je al wel in de buurt zijn van je spullen, anders hoor je het signaal niet en heeft je Apple Watch mogelijk onvoldoende bereik. Maar het is ideaal als je spullen bijvoorbeeld langs het zwembad liggen en je niet meer precies weet waar je nou het zwembad in bent gesprongen.

- Als je een taststok gebruikt, kun je die ook als herkenningspunt gebruiken. Zelf heb ik, bijvoorbeeld bij een zwembad van een hotel, deze wel eens vlakbij de rand van het zwembad gelegd. Als ik dan een paar rondjes had gezwommen en ik wilde na afloop mijn slippers weer aantrekken, zocht ik naar mijn stok op de rand, zodat ik wist waar mijn overige spullen lagen. Als je op het strand bent, kun je je stok ook in het zand laten staan. Als je na het zwemmen dan je plekje weer zoekt, hoef je mensen alleen maar te vragen of ze ergens een blindenstok zien staan. Niet al te moeilijk over het hoofd te zien. Zorgt wel voor wat meer vreemde blikken.


Wat neem je mee?

 

Buiten de vanzelfsprekende zaken als je zwemspullen, die ik hier verder niet allemaal zal opnoemen, zijn er een aantal dingen die je zeker niet moet vergeten om in je koffer te stoppen.

- Zonnebrand. Als je naar de zon gaat is dit natuurlijk één van de meest essentiële dingen. Bij het kopen van zonnebrand zijn er een aantal dingen waar ik altijd op let. Ten eerste vind ik het belangrijk dat de zonnebrand waterproof en kleurloos is, al is dat meestal wel het geval. Toch kijk ik er zelf altijd naar, aangezien je natuurlijk geen vlekken op je huid wil als je ergens niet goed gesmeerd hebt. Dit voorkom je ook door niet de hoogste factor te gebruiken. Factor 30 is vaak genoeg, tenzij je een heel gevoelige huid hebt. Bij sommige zonnebrand met een hogere factor kun je een vlekkerige huid krijgen als je een paar plekjes bent vergeten te smeren.

Wat ik daarnaast nog belangrijk vind, al is dat natuurlijk voor iedereen een eigen keuze, is om natuurlijke zonnebrand te gebruiken zonder microplastics erin. Er drijft immers al genoeg plastic in de zee.

- Bodylotion in plaats van aftersun. Aftersun is eigenlijk niet zo goed voor je huid, omdat er vaak alcohol, parfum en irriterende stoffen als menthol inzitten. Dit verkoelt wel lekker, maar droogt de huid ook uit. Je kunt beter een product gebruiken dat de huid hydrateert en daarvoor kun je ook gewoon bodylotion gebruiken. Kies voor een bodylotion op waterbasis, want vettige crèmes houden de warmte in je lichaam juist vast. De huid koelen kun je sowieso beter niet met ijs doen, maar liever met een lauwe douche of natte washandjes.

- Pijnstillers. Na verbranding of spierpijn door het vele zwemmen kunnen deze echt helpen. Het verlicht de pijn aanzienlijk.

- Slippers en waterschoenen. Dit spreekt wellicht vanzelf als je een lekkere zonvakantie hebt geboekt, maar toch is het essentieel om naast je gewone schoenen dit soort schoenen bij je te hebben. Vooral waterschoenen kunnen handig zijn, omdat niet alle stranden zandstranden zijn of omdat het zand of de stenen erg heet aan je voeten kunnen zijn. Handig aan waterschoenen is dat je ze gewoon aan kunt houden in het water en je dus niet, wanneer je het water uitgaat, je slippers terug hoeft te zoeken. Ook kunnen slippers gemakkelijk de zee in spoelen als ze iets te dichtbij staan. Slippers zijn dus vooral handig bij het zwembad. Waterschoenen slijten snel als je ermee over de stenen loopt, dus gebruik ze echt alleen op het strand.

- een pet. Zonder dat je het merkt, verbrand je schedel heel snel als je in de zon zit en kun je zelfs een zonnesteek krijgen, waar je goed ziek vankunt worden. Dat is natuurlijk zonde van je vakantie. Zet dus een pet op als je lekker gaat zonnen.

- Als je gaat vliegen: een noise cancelling koptelefoon. Hierdoor heb je een stuk minder last van het geluid van de motor van het vliegtuig. Als je niet van bluetooth-koptelefoons houdt, kun je hem ook gewoon opzetten met je oortjes eronder. Je kunt dan alsnog lekker muziek of iets anders luisteren via je oortjes, terwijl de geluiden van het vliegtuig worden gedempt.

 

Om dit artikel af te sluiten nog een lekker horrorverhaal. In hotelbedden kunnen bedwanzen zitten en die wil je dus absoluut niet meenemen naar huis als souvenir. Ze jeuken en je komt er bijna niet meer vanaf. De enige manier om ze weg te krijgen is door, nadat je gif in je bed hebt laten spuiten, lekker in je bed tussen de bedwanzen te blijven slapen. Een warm lichaam en beweging in bed zorgen ervoor dat ze naar buiten komen en het gif binnenkrijgen. Om het risico op bedwanzen te verkleinen kun je er simpelweg voor kiezen om geen kleding op je vreemde bed neer te leggen. Hier gaan ze namelijk vaak inzitten, waardoor ze uiteindelijk in je koffer terechtkomen. Let er dus op dat je geen kleding op je bed laat liggen.

Zelf stop ik het liefst zoveel mogelijk spullen terug in mijn koffer als ik mijn hotelkamer verlaat, want het schoonmaakpersoneel kan ook spullen verplaatsen en dan vind je ze wellicht niet meer terug.

 

Hopelijk durven jullie hierna nog op vakantie en kunnen jullie lekker van de zomer genieten.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Mijn laatste dag in Brno

Brno update